lørdag 9. mai 2020

Prosjekt nytt Rhododendronbedd og vårblomstring i hagen.

Det hele startet i fjor i september da jeg hadde med ca 20 nye rhododendron i bilen da jeg hadde vært på Møre. Var innom Ole Jonny Larsen i Spjelkavik om fikk kjøpt med meg en del storblomstra sorter. Han fikk også komme med forslag til meg om hvilken sorter jeg skulle velge. Med bilen full av planter dro jeg hjemover til Skatval. Dette skulle bli spennende, men jeg ante vel også at det skulle bli litt av en jobb å få anlagt det nye rhododendronbedet slik jeg ønsket.

Flotte planter.

Nye spennende rhododendronsorter. Litt annet ble det også med i bilen, noen nye syrintre kunne jeg ikke motstå da jeg også var innom et gartneri med sterkt reduserte priser.

Planen hadde alt vært klar en stund, de nye plantene skulle stå bak det nye steinbedet opp mot furuskogen. Det var bare å begynne å grave. Det gikk i sekkevis med rhododendrojord. Jeg brukte aviser under barken. Det samme gjorde jeg da jeg anla mitt første rhodendronbed for 15 år siden. Det fungerte veldig bra hos meg.

Bare det å tenke ut hvor de enkelte plantene skulle stå i forhold til farge, form og størrelse, var litt av en jobb. 

Plantene fikk godt med jord og jeg la godt med mose rundt de.

Slik ble resultatet i fjor høst.

 Dessverre hadde en del av rhododendronene fått ganske mye vinterskade, men det ser ut som om alle sammen lever. Hele bedet måtte dekkes med bark, og noen nye planter har også blitt innkjøpt i år. En overgang fra barken og steinbedet har jeg også lagt opp. Når en bor på landet som vi, kan en alltid få tilkjørt stein fra gode naboer. Jeg valgte det, og resultatet ble faktisk veldig bra, synes jeg.

 Det har gått med utrolig med bark, planteduk og aviser. En del stor stein måtte også kjøres i trillebår fra der de var tømt, bak drivhuset.

 Utsikt mot bolighus og låve.

 Omtrent halvferdig med muren her.

 Den gamle trestubben fikk lov til å stå.Det gjorde også hvitveisen nedenfor stubben.

 En av de nyinnkjøpte rhododendron.

 Det ferdige resultatet.

Ble veldig, veldig fornøyd  med det hele. Har plantet inn en del takløk, lewisia, noen lavtvoksende nellik og noen små primula.Vil se litt hvordan resultatet av det blir, før jeg eventuelt planter inn flere.

Steinkanten mot steinbedet, sett fra steinbedet. Steinbedet skal også få flere planter nå. Har ganske mange som bare står og venter, men tror jeg venter til frem mot 17. mai. Værmeldingene de neste dagene lover snø, så de står sikker bedre der de står i drivhuset.

Resultatet sett fra kontorvinduet.

 Primula fra mammas hage.

 Dette må være en forholdsvis ny primula, men navnelappen var dessverre borte.

 Selvsådd kuleprimula.

 Også selvsådd, av noe frø jeg fikk fra Tyskland.

 Primula albenensis

Primula Quakers Bonnet 

Primula marginata alba 

 Primula auricula gul


1 kommentar:

  1. Nydelig fint, gleder meg til å se alt i full blomstring ��

    SvarSlett