søndag 13. mai 2012

Hva gjør en i 6 plussgrader og sur vind?

Hos oss er det ikke mye som minner om vår i dag. Gradestokken står konstant på  6 grader.


Skulle jeg få gjort noe i hagen i dagen var det bare å ta på godt med klær, og sørge for å jobbe så pass hardt at en holder varmen.
Det store beddet  på muren trengte også en liten vårpuss. Bruker å plante ut georginer på denne årstida, men de får stå en stund til i drivhuset. Rhododendroen står også helt i stampe. Positivt var at noen anemoner som ikke blomstret i fjor, nå står i knupp. De kommer nok ut en gang forhåpentligvis.
Noen planter hadde også blitt litt store, de ble delt. Trenger nok noen når vi skal starte på den nye hagen inne mellom de 3 husa på tomta. Skal bli dam også. Så det er bare å henge i.

Må innrømme at jeg har vært inne i perioder av dagen også. Og hva er vel bedre en å få bakt litt. Fortsatt en riktig god søndag!

Amok på Plantasjen.

En av mine store lidenskaper er Clematis. Jeg har sådd mange sorter opp gjennom årene, med mer eller mindre hell. Likevel klarer jeg ikke å la være å kjøpe noen nå når det var medlemstilbud på Clematis  på Plantasjen.  Hadde nettopp kjøpt 3 andre sorter et annet sted også. Har heldigvis stor tomt, så vi finnner nok et sted å plante de. Men, sukk, sukk, den lidenskapen.

lørdag 12. mai 2012

Det skjer, det skjer..

Rett etter påske begynte rivingen av den gamle altanen ved huset vi bodde i før vi bygde et nytt på samme tomt. Altanen var ganske rotten, så det var kun en ting å gjøre. Rive den ned.
 I begynnelsen brukte vi handemakt.

Men da vi skulle begynne på gulvet fikk vi  uventet hjelp. Noen trær som hadde ramlet over ende i stormen i jula, måtte sages, og med det samme fikk vi også tatt gulvet på altanen. Det gikk unna i en fei.
I dag fikk vi endelig begynt å planere til, slik at vi kan  lage en ny altan/platt. Samtidig benyttet jeg anledningen til å ta opp det gamle beddet ved veggen. Noe av beddet måtte fjernes av den grunn at det kom i konflikt med den nye platten. Masse tulipanene med store knupper måtte flyttes. Prøvde å ta godt med jord rundt, så jeg satser på at det går bra og at de kommer ut.
Langs veggen var det også ganske mange stokkroser. De hadde danna noen enorme røtter. Fikk tatt de opp, og delt de, så det ble mange ny planter som jeg kan bruke også andre steder i hagen.
 Frittilariaen måtte også flyttes midt i blomstringa.

En nyinnkjøpt clematis "Jackmanii" ble plantet inn til veggen. To nye roser av sorten "Allotria" ble plantet foran. Ellers plantet jeg  tilbake det som hadde stått der fra før. I tillegg noen stauder som  jeg har tatt opp i beddet foran låven. En del av staudene der hadde blitt så store at de kunne deles i mange planter. Er svak for Iris, så det ble 3 forskjellige sorter av iris. En nydelig lilla kuleprimula (selvsådd) fikk også lov å stå der den hadde stått.
Bak til venstre en clematis "Rouge Cardinal" Den spirer fra fjorsårsskuddene. Den unngikk akkurat å slippe flytting. Rosene  er to stykker "Nina Weibull" som jeg sikkert har hatt i 7-8 år nå. På høgre side bak, en bondepion "Rubra Plena".  Fikk også montert armeringsjern på veggen så clematisen har noe å klatre i. Var hos en venninne i Århus i slutten av april, hun hadde brukt armeringsjern mange steder i hagen. En god ide.

Det ferdige beddet. Nå er det bare å vente på at det gror til. Når platten er på plass, skal jeg også lage et nytt bedd fra vinduet til venstre og langs den andre enden av huset. Her må det bli en flott klatrerose på veggen. Har ikke helt bestemt meg hvilken sort det blr ennå. Spennende, spennende..

onsdag 9. mai 2012

En deilig kveld i hagen.


Endelig har våren kommet litt skikkelig her i Trøndelag. De siste dagene har det vært et utrolig fint vær. I dag var også temperaturen så pass at jeg gikk ute i kun T-skjorte hele kvelden. Slett ikke vært. Med masse omgjøring i hagen er det bare å hive seg ut i det. Har sådd minimalt med sommerblomster i år. Tok meg tid til å gå en runde med fotoapparatet nå på senkvelden. Primulaen står på sitt flotteste nå.
En herlig tid nå fremover nå.

fredag 4. mai 2012

Husum - en regntung vårdag.

Etter snarstoppen på Møns Klint gikk turen til Husum i Tyskland. Her hadde vi leid etter herlig sommerhus i 3 døgn. Været var veldig bra vi kom frem på fredag kveld. Men da vi tittet ut vinduet lørdag morgen var det skikkelig regnvær. Det var bare å klæ seg godt. Husum sentrum måtte besøkes på lørdag da det var åpne butikker og torghandlerne var på plass. Husum er også kjent for  i  krokusblomstringen i Slottsparken, dessverre var den var for lengst over for i år. Likevel fant vi mye spennende å se på. Også litt å kjøpe.
 En tyrkisk inspirert hage i en bakgård. Det fargeriket innslaget lyste opp i den ellers så grå vårdagen.
 På torget var flere blomsterselgere på plass med mye spennende både sommerblomster og stauder.
 Skulle gjerne ha kjøpt masse...
Dette flotte huset som nå var apotek var fra 1656. 



 Noen av soppene hadde gjort seg godt som pynt også i en norsk hage.
 Til slutt var vi både våte og kalde og det var tid for å få seg noe varmt. Kakediskene kunne by på et godt utvalg og skulle gjerne ha smakt litt på flere sorter.
 Valget falt på denne jordbærterten som smakte utmerket.
Vakre Patrizierhaus lå på rekke og rad . Utrolig flott.
Angret i ettertid på at jeg ikke kjøpte med en av de flotte paraplyene med blomstermotiv.


onsdag 2. mai 2012

En vakker vårdag på Møns Klint.

Etter en lang kjøring fra Skatval til Møns Klint kom vi frem fredags morgen. Dessverre fikk vi ikke så mye tid der. Men jeg rakk å fotografere en del vårblomster. Hvit- og gulveis sto på sitt flotteste. Violer og primula likedan.