fredag 29. oktober 2010

HAGER I PERTH

Revebjeller

Roser...

Inngangsparti med roser

Vakre grønne palmer

Trillingblomst

Vakkert inngangsparti

Kan det bli flottere?
Det er vår her. Et utrolig skue. Går en tur i nærområdet er det nesten så en kan miste pusten.

torsdag 28. oktober 2010

Den vakreste av alle - Swainsona formosa



Jeg hadde håpet å få se den. Men etter å ha sett etter den på flere turer hadde jeg nesten gitt opp håpet. Våren hadde vært tørr, og planten blomstrer helst etter regn.
Gleden ble derfor stor andre gangen vi var tilbake i Kings Park, der sto den plutselig rett foran meg. Riktignok litt langt inne i et bedd, men noen brukbare bilder ble det heldigvis.
Det engelske navnet på planten er Sturt's Desert Pea. Den tilhører ertefamilien, men er ganske så forskjellig. Navnet har den fått etter den engelske botanikeren Isaac Swainson og er en av de mest berømte villblomster i Australia. Den er "Floral Emblem" for staten South Australia.

onsdag 20. oktober 2010

Wave Rock

På vei til Wave Rock


Polytelis anthopeplus i et tre rett utenfor der vi overnattet.

Eucalyptus i blomst

Mange flotte steiner

En liten Wave Rock

Wave Rock, utrolig vakker

Herlig lys

Utsikt fra toppen

Utsikt nordover

Min første orkide. En Thelymitra.

Disphyma crassifolium.

Grevillea excelsior.
Vi kjørte forbi flere steder der det så ut som om det var slengt ut over med epler, til slutt ble vi så nysgjerrige at vi måtte stoppe. Det viste seg å være melon som voks vilt i veikanten.

Været har vært litt begge deler idag. Vi var ute litt tidlig på dagen da skein sola og det var varmt og godt. Plutselig var det som om alle sluser åpnet seg og det fosset ned. Nå har det småregnet et par timer. Det er litt godt det også, da kan en få tid til å se litt på alt en har opplevd de siste 14 dagene.
Vi besøkte Wave Rock for over en uke siden. Et spennende landskap med den 14 meter høye og 110 meter lange Waven. Det antas at den er dannet for over 2700 millioner år siden. Bølgen er dannet ved gradvis erosjon av den mykere rocken under øvre kant over mange århundre. Vi besøkte rocken litt tidlig på dagen, og vi hadde et nydelig lys som prydet den. I området var det også noen flotte saltsjøer og selvsagt også mange planter som jeg aldri hadde sett før. Ved en av saltsjøene vi stoppet var området dekket av Disphymra crassifolium, en typist plante i området på våren. Turen til Wave Rock er noe av det mest spesielle jeg har vært på her ned. Nesten magisk.















mandag 18. oktober 2010

To uker i Australia







Etter to uker her nede er jeg helt sikker på at dette må være paradis for en blomsterelsker. Hagene er som et eventyr. Har sett noen rosehager rundt her med svære oppstammede rosebusker. Blomstringen må være på topp nå, for de er fulle av store flotte roser. Ute i naturen er det også masse spennende å se. Blomkarsen er tydeligvis vill her nede og den dekker skogbunnen flere steder. Men jeg har sett at de har den i hagene også. I weekenden var jeg borti noen rhododendron også. Alt fra roser, blomkarser, rhododendron, solsikker osv er i blomst på en gang. Det er en merkelig opplevelse for meg som kommer fra Norge. Trærne er også et skue. På avstand er det ikke alltid en ser at der er blomster, men kommer en nærmere innpå er det en eller annen form for blomst på de. Noen andre er utrolig fargerike og lette å legge merke til. Ute i naturen har jeg også sett to orkideer, men av de mest vanlige sortene.
Ennå er bare halve ferien over .....

tirsdag 5. oktober 2010

En vakker vårdag i Kings Park i Perth

Kings Park

En fargerik papegøye fotografert av Tobias

Utsikt over byen fotografert av Tobias


Flotte plakater hang fortsatt i parken



















Banksia repens







Banksia grandis
Banksia coccinea





Banksia baueri


















Kengerufot










Etter en lang reise er jeg vel fremme her nede. Etter en god natts søvn fra søndag til mandag var jeg faktisk helt normal på mandag. Begge barnebarna går på svømmekurs, så det første som skulle skje, var å ta turen til svømmehallen for å se på hvor flinke de hadde blitt. Etterpå ble det svømmimg i bassenget på oss voksne også. Etter det en flott tur til Readbold Hill, en nydelig plass med utsikt over hele byen. En av de første plantene jeg kjente igjen her var en Perlargonium littorare. Den er ganske vanlig i området her.
Idag var det så duket for en tur til Kings Park, verden største "Inner City Park". Det var først og fremst den Botaniske Hagen vi ville utforske. Begge barna hadde vært her tidligere i forbindelse med Villblomsterfestivalen som hadde gått av stabelen i hele september. Det hadde vært en kald vår her nede med lite nedbør, så jeg var heldig, mye var i god blomst ennå. Den Botaniske Hagen ble foreviget både av liten og stor. Særlig Banksiaen var veldig flott nå, så det gikk litt sport i å fotografere den. Av de 76 sortene som finnes i Australia er 59 endemiske i Westren Australia. Noen av trærne kan bli opp til 10 meter høy, mens andre er helt lave og blomsten kommer opp av jorden.